American Horror Story – Ajánló

Két résszel az évadzáró előtt, könnyű szívvel lehet mondani, hogy ez idáig nem volt példa ilyen remekül átgondolt és okosan felépített horror sorozatra. Ryan Murphy (Glee)és Brad Falchuk (Nip/Tuck) álmodta meg a történetet, amit olyan ügyesen és feszültséggel fűtve tálalnak, hogy garantáltan nem csak a horror fan-ok fogják végig izgulni az epizódokat. Ellenben a pilot igencsak megosztotta a közvéleményt, szóval el kell ismerni, hogy nem hátrány ha valaki kedveli ezt a műfajt. A sokak által nem rokonszenvezett éneklős-táncolós tini dráma kiötlőjének közreműködése pedig ne ijesszen meg senkit, a két mű fényévekkel távol áll egymástól. Olvassátok tovább az American Horror Story ajánlóját!

A felvezető rész egy horror klisékkel teli alkotás képét tárja elénk (család elköltözik egy baljós múltú házba, nem éppen megnyerő arcú szomszédsággal…) de ez szintén ne tántorítson el a bepróbálástól, a folytatás ugyanis rengeteg meglepetést tartogat és a számtalan felmerülő rejtélyre is rövid időn belül választ kapunk. Noha nem kell kétségbe esni, a többi epizód is jó néhány kérdéssel bombázza a nézőt, így biztosítva a folyamatos wtf érzést, megspékelve egy sötét, morbid hangulattal.

Az alkotóknak értelemszerűen egy tévés szériánál jóval nagyobb terük van a karakterek kidolgozására, ami itt zseniálisan meg is valósul. A szereplőgárda egytől-egyig kiváló, szinte hibátlan alakításokkal is találkozhatunk (Jessica Lange – elképesztő, Evan Peters – hátborzongató), néhol pedig olyan pikáns párbeszédekkel, amelyek nem igen találhatóak meg a mai tévés műsorokban. A szereplők lelki világa enyhén szólva is beteg, magyarán nem valami könnyű velük azonosulni, de ha ettől eltekintünk, se perc alatt megkedvelhetjük a legsérültebb karaktert is. Ugyebár senki sem tökéletes…

Forgatási helyszínként nagyrészt az 1908-ban épült californiai ház szolgált, melynek hasonlóan érdekes múltja van (kísértetek, gyilok..),mint ahogy azt a sztoriban bemutatják. A sorozat nem mindennapi főcímét pedig az a Kyle Cooper készítette, aki a Hetedik és a The Walking Dead c. alkotások intrójáért is felelős.

Mindent összevetve az American Horror Story eddigi tíz része, egy roppant mód precízen felépített psycho-thriller-dráma, amely rendkívül különös hangulatot kölcsönöz a néző számára. Egyformán rendelkezik bizarr, pszichopata elemekkel, és felettébb groteszk képi világgal, tehát a műfaj kedvelőinek mindenképpen kötelező, a többieknek pedig egy próbát megér.

Írta: Krisz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.