Budapest Art Week

Április 19-24. között Budapesten is megszervezik a világon immár hagyománynak számító város-specifikált, egyhetes képzőművészeti rendezvénysorozatot, a Budapest Art Week-et. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején és társprogramjaként zajló esemény során egy karszalaggal  több tucat galéria, múzeum és kiegészítő program várja az érdeklődőket, akik a képzőművészet iránt nyitottak. A helyszínek között található a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a Várfok és Deák Erika Galéria is.

A Budapest Art Week több mint 60 olyan művészeti eseményt hangol össze, amelyek feltérképezik a képzőművészet aktuális és jelentős helyszíneit. A világ kulturális csomópontjaiban – Londontól Berlinen és Bécsen át Szingapúrig és Sydneyig – évek óta rendeznek már hasonló, nagy sikerű programsorozatokat, hogy közösségi élmény keretei közt adjanak lehetőséget a helyi művészeti irányzatok, alkotók és munkáik jobb megismerésére a képzőművészet iránt érdeklődőknek.

 

„A kezdeményezésünk célja – amelyhez a legrangosabb múzeumok és kiállítóterek mellett műteremházak és magángalériák is csatlakoztak –, hogy egy esszenciális válogatást kínáljon fel az aktuális képzőművészeti programokból, fókuszálva a minőségre és egyúttal megkönnyítve a látogatók választását. Bízunk abban, hogy a művészeti hét hozzájárulhat a magyar képzőművészet itthoni és külföldi szélesebb megismertetéséhez is.” – fogalmazott Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója.

Nagy Kriszta
Nagy Kriszta

A galériatúrák egy – egy tematika mentén viszik végig az érdeklődőket, a túrákat olyan ismert művészettörténészek és esztéták vezetik, mint Cséka György, Muladi Brigitta vagy Üveges Krisztina. Az izgalmas kiállítások útvonala az elegáns nagypolgári kerületeken és a bulinegyeden is keresztülviszi a csoportokat,  érintve például a következő galériákat is: Godot Galéria, K.A.S. Galéria, TOBE Gallery, Missionart Galéria, Horizont Galéria, Neon Galéria, kArton Galéria, A.P.A Galéria, NextArt Galéria, Art+Text Budapest, acb Galéria,  INDA Galéria,  Magyar Képzőművészeti Egyetem/Barcsay Terem,  Latarka Galéria,  Platán Galéria, Vintage és UVG Gallery.

A Budapest Art Week ArtHeart programja azoknak szól, akik a látogatásaik során szerzett képzőművészeti élményeiket szeretnék megosztani másokkal és azoknak, akik örömmel fogadják, ha a választott program mellé hozzáértő kalauzolást is kapnak. A galériatúrák és a kiállításmegnyitók közti barangoláshoz, a műteremházaktól a múzeumokig való eljutáshoz érdemes csatlakozni az ArtHeart művészetfelfedező útjaihoz. A művészeti helyszínek közötti kalandozások vagy kulissza-tárlatvezetések során kísérők lesznek Győrffy László vagy a nemrég a velencei biennálén kiállító Cseke Szilárd képzőművészek is.

Az ArtHeart program részeként az ArtRide biciklis túrák is rendkívül érdekesnek ígérkeznek, hiszen a művészeti látnivalókon kívül kétkerekűn bejárható útvonalak a tekerés közösségi élményével is gazdagítják a látogatókat.

budapest art week ride

Ezek mellett exkluzív tárlatvezetéseken, előadásokon és a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Műtermek Délutánján is részt vehetnek az érdeklődők.

A BudapestArtWeek összes eseménye egyetlen megvásárolt karszalaggal lesz látogatható hat napon át, mindössze 3000 forintért. A kiállítások az intézmények nyitvatartási idejében tekinthetők meg, minden további programról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak, a regisztrációhoz kötött programokra történő jelentkezés  ugyanitt lehetséges.