Budapest Design Week 2020 fesztivál

Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amit a vírushelyzethez alkalmazkodva október 1. és 11. között hibrid formában rendez meg a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, így 2020-ban a klasszikus helyszínek mellett az online térben is lesznek programok. A fesztivál eseményei azokra a modellekre koncentrálnak, amelyek bemutatják, hogy a design milyen sokféle eszközzel járulhat hozzá egy fenntarthatóbb jövő kialakulásához.

„A koronavírus vis maior témája mellett, illetve ahhoz részben kapcsolódva jelenleg a világ legfontosabb problémája a fenntarthatóság kérdése, melynek kiemelt fontosságú aspektusa az egyszerű újrafelhasználáson túlmutató, annál komplexebb megközelítést alkalmazó körforgásos gazdaság. A társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is megkerülhetetlen kérdéskör tekintetében kiemelten fontos szerepet játszanak, játszhatnak a designerek, hiszen a design olyan multidiszciplináris megközelítés, mely számos eszközzel hozzá tud járulni a fenntarthatóbb jövő kialakításához” – emelte ki Osvárt Judit, a programsorozat szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.

„A világjárvány által okozott hatások miatt a design világa is megújuláson megy keresztül, melynek jövőjét most írjuk. A Budapest Design Weekkel való szakmai partnerségünk célja, hogy egy innovatív, jövőbe mutató rendezvényt teremtsünk a szakma és a design iránt érzékeny közönség számára, ahol korlátok nélkül valósulhat meg a tervezők, a forgalmazók, a gyártók és a potenciális vásárlók közötti információáramlás”– mondta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője, amely immáron második éve szakmai partnere a rendezvények.

A rendezvénysorozat idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját fejlesztésű tartalmak és programok, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week-hez csatlakozó programok. A külsős jelentkezők közül a Magyar Formatervezési Tanács kijelölt szakmai grémiuma választja ki a részvételre javasolt partnereket. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Budapest Design Week alatt adják át a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat. Emellett rendhagyó, online sorozat formában megrendezik a Nyitott Stúdiók programot is, ami a hazai designerek, designstúdiók műhelyébe enged betekintést. A koronavírus-járvány számos magyar designert, céget késztetett egyedi megoldások létrehozására, melyeket videósorozat keretében mutatnak be a fesztiválon. Szintén kisfilmek mutatnak be olyan vállalkozásokat, kezdeményezéseket, melyek esetében stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság. A Budapest Design Week felületein a programok fix struktúrába rendezve, jól követhető menetrend szerint jelennek majd meg.

További információ:

https://www.facebook.com/budapestdesignweek/

https://www.facebook.com/magyarformatervezesidij/

www.designhet.hu