Hedonist- ami bearanyozza a napodat! Interjú Minya Viktóriával a magyar parfümőrrel

Minya Viktóriát körülbelül két évvel ezelőtt ismertem meg, amikor interjút készítettem vele a Lack Magazin számára. Már akkor csodálattal hallgattam a parfümvilággal kapcsolatos beszámolóját, tapasztalatait és történeteit. Viki azóta Grasse-ból Párizsba költözött, ahol stúdiót nyitott és megalkotta első parfümét a Hedonist-ot, amely hihetetlen nagy népszerűségnek örvend világszerte és az üvege bekerült Beautyhigh oldal 15 legszebb parfümös üvegei közé. Aki kíváncsi a parfümre annak érdemes betérnie a Neroli Parfümériába ahol már kapható a Hedonist.

Amikor utoljára készítettem veled interjút akkor még Grasseban éltél és dolgoztál, de már akkor említetted, hogy évek óta dolgozol egy parfümön. Gondolom ez a Hedonist. Mennyi ideig dolgoztál ezen a parfümön?

Így van, ez volt a Hedonist! Körülbelül három éve fogalmazódott meg bennem ennek a parfümnek az ötlete. A Grasse-ban eltöltött évek alatt átjárt a parfümkészítés hagyományának tisztelete, és egy olyan alkotást akartam elkészíteni, ami visszatér a parfümök használatának gyökereihez, amikor még a parfüm felvitele egy különleges, kivételes és rendkívüli pillanat volt. Egy olyan illatot akartam készíteni, ami bearanyozza viselője napját.

Mi történt Grasse és Párizs közötti időszakban? Miért pont Párizs?

Minden parfümőrnek eljön az az idő az életében, hogy Grasseban kell eltöltenie pár évet. Nekem szerencsém volt, hogy itt kezdhettem a karrieremet, és páratlan szakmai tapasztalatra tettem szert az elmúlt évek alatt. Ugyanakkor Párizs a divat és a művészetek fővárosa, ahol minden komolyabb parfümmárka képviselteti magát, úgyhogy egy parfümház alapításához adta magát, mint ideális helyszín… és persze az is segített a döntésben, hogy a vőlegényem itt él.

Hedonist. A szó jelentésével tisztában vagyok. Minek köszönhető a névválasztás?

A hedonizmus egyfajta filozófia, hitvallás, ami az érzékek örömét magasztalja, sajnos ezt sokan összekeverik az érzéki örömökkel, de igazából arról van szó, hogy ha az érzékszerveink gyönyörködtetve vannak a látvány, az ízlelés, hallás, tapintás és szaglás útján, akkor abban a pillanatban kétségbevonhatatlanul boldogok vagyunk. A parfüm nem titkolt célja önmagunk kényeztetése, a világon is egyedülálló csomagolás, az üvegben levő több mint 500 darab valódi kristály gyönyörködteti a szemet, a kígyóbőr hatású kézzel készült doboz tapintása is rendkívül kellemes, tehát a parfüm nem csak egy szaglószervi élmény. A hedonizmus visszaköszön az illatjegyeknél is, hiszen dohánylevél, méz és rum is van az összetevők között.HEDONIST by VIKTORIAMINYA_GLASS

Már maga az üveg is igazi élvezetet nyújt, ami nem véletlenül került a legszebb 15 parfümös üveg közé.Úgy tudom, hogy Kiss Miklóssal dolgoztál együtt. Ő a felelős a designért?

Igen, Miklós csinálta a parfüm arculati terveit, és ugyan próbára tettem a türelmét néhányszor, de nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Számomra nem csak egy munka projekt volt, hanem kölcsönösen inspiráltuk egymást a folyamat közben, és a végeredmény önmagáért beszél!

Kaptam tőled egy parfüm mintát, amit ezúton is köszönök! Amikor feltettem a bőrömre már akkor egy különleges illat jutott eszembe, de nehéz megfogalmaznom, hogy pontosan mi, és ezzel együtt emlékek is jöttek. Milyen illatjegyek találhatóak meg a Hedonistban?

Mindenkinek egyéni illat-élményei vannak élete során, és egy egész iparág épül arra, hogy ezeket az élményeket felidézze egy-egy parfüm, hiszen olyankor a személyes kapcsolat miatt nagyobb esélye van a terméknek arra, hogy a potenciális vásárló az illaton keresztül újra és újra akarja majd az emlékeket átélni. Ennek tükrében nagyon hízelgő rám nézve, hogy neked is ez a tapasztalatod vele, de mindenki teljesen máshogy éli meg az illat-élményt. A Hedonist egy gazdag, karakteres illat, buja jázmin és narancsvirág kivonattal, a nemes cédrusfa finom fűszerességével és a vanília kivonat intenzitásával.

 Ha már emlékek… erről már régebben is beszélgettünk, hogy egy illat emlékekkel párosul. Neked is van emléked a Hedonist-tal kapcsolatban?

Mint minden aktív parfümőr, én is önmagam fejezem ki az alkotásaimban, azok – főleg ha a saját márkámnak készülnek, valamennyire az én belső világomat, az én ízlésemet jelenítik meg.  Az, hogy a parfümnek barack-illata van, az visszakapcsolható a gyerekkoromra, illetve az első olyan parfümre, ami megragadott: Barack illatú volt ugyanis az első ajándékba kapott parfümöm, amit egy gyerekkori szerelmem adott nekem egy iskolában tartott karácsonyi-húzás alkalmával. A kis parfüm mintát akkora becsben tartottam, hogy csak nagyon fontos alkalmakkor használtam. A minta jóval tovább tartott mint a gyerekkori szerelmem, de azóta is különleges kapcsolatom van a barack illattal.

STUDIO_VIKTORIAMINYA4
Fotó: Maklári Tót Attila

Milyen visszajelzéseket kaptál?

Nemzetközi szinten hatalmas sikere van a parfümnek, rendelnek tőlünk a világ minden tájáról – még Hawaiiból és Alaszkából is! Most azt kellene mondanom, hogy persze számítottam rá, de bevallom, hogy ennyi pozitív visszajelzésről álmodni sem mertem.  Világszerte dicsérik az illatot a parfümkritikusok és naponta kapok a vásárlóktól köszönő emaileket! Ilyenkor mindig megcsípem magam, hogy biztos nem álmodom-e…

 A stúdiódban mi mással foglalkozol még?  Hogy telik egy napod?

Egyedi parfümök készítésén illetve több nemzetközi projekten dolgozom egyszerre, és az ügyfelek nagyon szeretik az illatos szolgáltatásainkat, így eleve elég sűrű a program. Most, hogy az első parfümöm megjelent, természetesen sok időt töltök a sajtóval kapcsolatos megkeresésekkel is.

Nem szeretnék indiszkrét lenni, de van kereslet workshopokra és parfümiskolára?

Dehogy vagy indiszkrét! Nagyon nagy igény van rájuk, meggyőződésem, hogy azért ennyire népszerűek, mert ez idáig csak a kiváltságosoknak volt lehetőségük, hogy bepillantást nyerjenek a parfümkészítés titokzatos világába. Most előképzettség nélkül bárki hozzáférhet olyan parfüm alapanyagokhoz, amikről eddig csak az újságokban olvasott, és egy igazi illatorgonánál próbálhatja ki a tehetségét.

Gondolom itthon is kapható lesz a parfümöd. Hol lehet majd megvásárolni?

Magyarországon egy csodaszép, különleges parfümökre specializálódott üzletben, a Neroliban lehet a Hedonistot megnézni, megtapogatni és kipróbálni.

STUDIO_VIKTORIAMINYA1
Fotó: Maklári Tót Attila

Párizson és Magyarországon kívül esetleg más országban is kapható lesz a Hedonist?

A napokban érkezett meg az első szállítmány Los Angelesbe, Kaliforniába! A Luckyscent Scent Bar-jában lesz kapható majd a termék, ami egészen nagy megtiszteltetés számomra, hiszen világ-szerte nagy presztízs oda bejutni, nemhogy egy magyar parfümőrnek. Ezen kívül még számtalan viszonteladóval tárgyalok, nemsokára több országban kapható majd legalább egy-egy kiemelt helyen a Hedonist!

Mik a távlati tervek?

Már régóta dolgozom a Hedonist-sorozat többi illatán, remélem legközelebb majd azokról beszélgetünk. Ezen kívül nemsokára Magyarországon is elérhető lesz egy olyan mobil alkalmazás, amin szintén régóta dolgozunk egy frenetikus magyar csapattal, és ami egyedülálló módon segít majd parfümöt választani a felhasználóknak.

 Nyaralás, pihenés lesz a nyár folyamán?

Már évek óta tervezünk egy ázsiai körutat, nagyon vágyom arra, hogy egzotikus helyeken teljesen más kultúrákkal kerüljek kapcsolatba, és új illat-kombinációkat fedezzek fel, de most annyi teendőm van az üzlet körül, hogy lehet, hogy majd csak jövőre lesz ennek aktualitása.

Weboldal: http://viktoriaminya.com/

Kapható a Neroli luxusparfümériában: 1052, Budapest Régiposta útca 19.

Design by Kiss Miklóshttp://kissmiklos.com/

minyaviki

minyaviktoria

kissmiklos