Iner – Interjú Gyöngyösi Renátával, aki mindig tudta mit akar

Gyöngyösi Renáta neve sokaknak ismerősen csenghet. Nem véletlenül ugyanis 2011-ben ő nyerte a Gombold Újra! Divat a magyar pályázatát. Azóta sok minden történt vele. Például megalapította saját márkáját az Iner-t. Elkészült a tavaszi/nyári kollekció, gőzerővel készül a Gombold Újra harmadik szériájára, amin továbbjutott és Hollandia is tárt karokkal várja.

Somogy megyéből jöttél, ott iparművészeti szakközépbe jártál aztán jött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Továbbiakban MOME). Mi az, ami erre az útra indított téged?
Alapvetően óvodás koromra vezethető vissza. Már akkor imádtam rajzolni és mindent ez jelentettem számomra. Ott kezdődött minden és már akkor tudtam, hogy divattervező szeretnék lenni. Emellől senki sem tudott eltántorítani.

Mit kaptál a Mométól?A stílusod is itt alakult ki?
Említésre méltó a szabás-varrás, amit a szakközépben kevésbé szerettem. De az egyetem szembesített azzal, hogy az elejétől jelen kell lenni és át kell látni az egész folyamatot. Gondolok itt a szabás-varrásra, modellezésre. Ezek kellenek ahhoz, hogy jó tervező legyek. Hozzáteszem a mai napig van hova fejlődnöm. A stílusom nem feltétlenül az egyetemnek köszönhető. Mindig is határozottan tudtam, hogy mit akarok.

2011-ben debütált a Gombold újra, amin nyertél a diplomamunkáddal. Közben szerepeltél a Divatkreátorban. Itt lettél ismert a szakmában. Miket kaptál ezektől a lehetőségektől?
A Divatkreátor nagyon jó lehetőség volt, ugyanis beleláttam abba, hogy mennek a dolgok egy televízió csatornánál. Közben persze tanulságos is volt mert nagyon megeröltető volt ugyanis egyik napról a másikra kellett produkálni. Kevés idő alatt minőségi dolgot kellett lerakni az asztalra. A Gombold újranak  köszönhető, hogy megismerték a nevemet a szakmában, létrejöhetett a saját márkám, az Iner valamint együtt dolgozhattam Zoób Katival. Azt gondolom Kati megkedvelt engem és szeretett velem együtt dolgozni. Nagyszerű időszak volt, igazi család voltunk.

2011 gombold ujra
Gombold újra! 2011

A márkádat Katinál építetted vagy miután eljöttél tőle?
Már ott építettem. Az első kollekció születése Katinak is köszönhető ugyanis nála varródott az őszi-téli kollekció, ami a Gombold Újra 2-n debütált tavaly. Katinak tényleg hálás vagyok, amit adott és kaptam tőle, csak eljött az idő, hogy saját lábra álljak.

Olvastam a veled készített régebbi interjúkat és mindenhol említetted, hogy a saját márka a cél, ami  ugye sikerült. Azóta eltelt egy év. Mi történt ebben az időszakban?
Elkészült a 2013-as tavasz/nyár kollekció. Volt egy felkérésünk a PointZero által, akik design bútorokat forgalmaznak. Megkerestek és felkértek, hogy dolgozzunk együtt egy közös show erejéig. Erre az alkalomra készítettük el a tavasz-nyári kollekciónkat, amiből később méretsor is lett legyártva. Mindenből S-es és M-es készült, de természetesen igény szerint nagyobb mérettel is elő tudunk állni.

Említetted, hogy szeretsz szabni, ami a tavaszi/nyári kollekción is visszaköszön. Mi az, amit még kiemelnél a mostani kollekciód kapcsán?
Valóban szeretek szabni. Ez vagyok én. Az idei kollekcióban a fekete fehér a vezérvonal. Ez a két szín a kedvenc színem, bár ugye azt mondják ezek nem színek. Nekem az. Ehhez jön még a türkiz és a pasztellsárga. Szeretem a nőiességet. Szeretem ezt hangsúlyozni, de finoman, csalafintán. Mindenek előtt az volt a lényeg, hogy nőies, hordható és eladható legyen.

iner cover

Nagyon jó a bogaras minta. Ezt hol találtad?
Tulajdonképpen a rendezvény kapcsán -amire elkészült a tavasz-nyári kollekciónk -kezembe nyomtak néhány katalógust, amikben benne voltak a trendszínek, és hogy ők miből inspirálódtak – már ami a burkolatokat illeti.  Ezek telis-tele voltak különböző bogarakkal, ami kellőképpen magával ragadott.

Hol találhatóak meg a ruháid?
Egyelőre az Ourstyle Boutiqban az Aréna Plázában és úgy néz ki ott leszünk a Wonderlab-ban is valamint még szervezés alatt van pár üzlet.

Hogyan látod az itthoni divat helyzetét?
Egyre jobb és egyre több lehetőségünk van. Ha valaki képes élni a lehetőségekkel akkor nyert ügye van. Főleg ha talál olyan befektetőt, szponzort akik anyagilag is hozzá tudnak járulni a munkájához. A Gombold újra is egyre inkább erre szeretné fektetni a hangsúlyt, és annak a fontosságát, hogy kell valaki aki menedzseli a kreatívot.

Te neveztél idén?
Igen és továbbjutottam. Május 15-ig kell az öltözékeket elkészíteni, amire 1 hónapom van. A fő ruhának haute-couturenek kell lennie a többi négy pedig úgymond az  alárendeltjei.

iner gombold ujra3
GÚ 2013 | Gyöngyösi Renáta Középdöntős terve

Mik a távlati tervek?
Most éppen a Gombold Újra, és van két menyasszonyom is a nyárra. A tavaszi/ nyári kollekció ruhái első ütemben kikerültek a boltokba de júniusra tervezzük a második ütemet, amikor már a sortok is megtalálhatóak lesznek az üzletekben. Októberben meghívást kaptunk a Marie Claire Fashion Days-re, amire már a 2014-es tavasz/ nyár kollekcióval kell megjelenni. Szóval van munka bőven, mert ebben az időszakban már kész kell lennie az ősz/ télnek is.

Hallottam, hogy meghívást kaptál Hollandiába. Erről mit lehet tudni?
Igen. Lesz egy kiállítás, amit a fetisizmus jegyében rendeznek meg és ide hívtak meg 2 ruhámmal. Most szervezzük. Nagyon nívós esemény lesz ugyanis a holland Vogue is jelen lesz valamint több ezres látogatottsággal számolnak. Lesznek bemutatók is de az én ruháim special kiállítói darabok lesznek. Bővebb infó az eseményről: http://fetishisminfashion.com/

2013 Spring- Summer Lookbook

Photographer_Vivienne Balla Photography

lookbook

lookbok2

lookbook3

lookbook4

 

lookbook5

lookbook6

lookbook7