“Nehéz képeket szavakkal jellemezni…”- Interjú Kóti Rékával

Rékával egy csendes kis helyen találkoztunk ahová Zsóka nevű kutyájával érkezett. Sokat beszélgettünk arról, hogy miként is kezdte a szakmát, jelenleg min dolgozik és persze arról is, hogy folyamatosan úton van. Különleges „látásmódjára” már külföldön is felfigyeltek és számos felkérést kap. New Wave Photography című kiállítássorozat kapcsán a fotóival Londonban, Krakkóban, Prágában és ősszel Budapesten is találkozhattok. Elkészítette Zagar Light Leaks című albumának borítóját, jelenleg Pátkai Rozina lemezén dolgozik. Visy Dórival exkluzív sorozatot készítenek és a nyár folyamán Berlin is tárt karokkal várja. Interjú Kóti Rékával.

Jogászként végeztél aztán a fotózás felé orientálódtál. Hogy jött ez a váltás?
Igen, annak ellenére, hogy mindig is a vizuális művészetek érdekeltek, a jogon végeztem, hogy aztán egy kis kitérő után megtaláljam a fotográfiát. Indiában dolgoztam önkéntesként amikor az első portrékat készítettem és először éreztem, mennyire erősen lehet a képeken keresztül kommunikálni. Ennek hatására kezdtem el a jog mellett fotózást tanulni Stalter Györgynél és Kerekes Gábornál majd asszisztenskedtem Almási J. Csaba divatfotós mellett.Egyre több felkérést kaptam fotósként és olyan elhivatottságot éreztem és érzek, amit korábban nem tapasztaltam, így másfél éve kizárólag a fotózással foglalkozom.

Miből áll a technikai felszerelésed?
Szeretem, a főleg zenei kontextusban használt lo-fi technikát, az eszköztár mininalizálását, így nem használok mesterséges fényeket vagy műtermi környezetet.  Kizárólag analóg technikával dolgozom, és folyamatosan kísérletezek különböző antik fényképezőgépek használatával.

Említetted, hogy másfél éve foglalkozol kizárólag fotózással. Mi történt veled ebben az időszakban?
Portrékat, divatfotókat és zenekari lemezborítókat készítettem itthon és külföldön valamint számos egyéni és csoportos kiállításon volt lehetőségem bemutatkozni a képeimmel.

kotiréka

Milyen lemezborítókon dolgoztál / dolgozol mostanában?
Legutóbb a Zagar zenekar Light Leaks című albumának a borítóját készítettem, most pedig Pátkai Rozina hamarosan megjelenő albumának borítóján dolgozom.

Mit lehet tudni Pátkai Rozina lemezről?
A képeket a Tündér sziklán és a Harangvölgyben készítettük . Annyit mondhatok, hogy olyan lesz, mint a Rozi. Nagyon természetes és pozitív. Az egész albumból is az élet szeretete fog áradni hiszen maga a Bossa-Nova is erről szól.

Hogyan jellemeznéd a világodat? Én azt gondolom igazán érzelmesek a képeid.
Az biztos, hogy érzelmesek de igazából olyanok, mint amilyen én vagyok. Kicsit melankólikus, elvágyódó… Nehéz képeket szavakkal jellemezni, pont ezért szeretek pusztán a vizualitással kommunikálni.

Portré vagy a divatfotózás áll hozzád közelebb?
Inkább a portré. Szeretem nagyon a divatot de az alkalmazott fotózásnál a divattervezőnek és a fotósnak is elég erős az elképzelése a képek hangulatáról, dinamikájáról, és ezt össze kell hangolni. A portré pedig sokkal szabadabb.

Nem olyan rég Londonban és Krakkóban volt kiállításod. Mit lehet erről tudni?
Ez egy kiállítás sorozat, ami Közép – Kelet Európai fotósok munkáit mutatja be és Londonban volt az első állomás. Egy hete nyílt meg a kiállítás Krakkóban is, és hamarosan látható lesz Prágában és Budapesten. A kiállításon tőlem négy kép látható, amit a kiállítás szervezői a Driftwoods  sorozatból választottak.(Nézzétek meg a  New Wave Photography 2013 Albumot ITT– a szerk.)

Album_front

Említetted, hogy nyáron mész Berlinbe. Nyaralás vagy munka várható?
Berlinben 3 hetet fogok eltölteni, ami egyben nyaralás is lesz de itt fogom elkészíteni a római székhelyű Leopardessa divatmárka őszi divatkampányát is.

Itthon mi a helyzet? Hol lehet legközelebb találkozni a munkáiddal?
Visy Dóri ékszertervezővel, készítünk egy exkluzív sorozatot, amelyet egy közös kiállítás keretében fogunk augusztusban bemutatni. Emellett dolgozom egy Krakkóban készült divatanyagon, amit a Cracow Schools of Art and Fashion Design számára készítettem. A New Wave Photography kiállítás szeptemberben lesz látható Budapesten.

Nagy világjáró vagy. Hol lenne álmaid fotózása?
Azon a közeljövőben nem kívánok változtatni, hogy Budapesten éljek, hiszen nagyon sok szállal tartozom ide, de szívesen fotóznék Európán kívül is, és szeretném a fotográfián keresztül megismerni, bejárni a világot.

Záró akkordként milyen kiállítást ajánlanál az olvasóknak?
Szerintem érdemes megnézni Pieter Hugo válogatott munkáit a Ludwig Múzeumban, amelynek segítségével Afrika kultúrájának egy olyan arcát ismerhetjük meg, amit csak egy ott élő fotóművész tud hitelesen bemutatni. Emellett, komoly áttekintést ad a kortárs magyar fotográfiai irányaiból a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Magyar fotóművészet az új évezredben című kiállítás.

 

 Képek

kotireka3

kotireka4

rekakoti2

 

rekakoti

 

 

Zagar lemezborító

rekakoti zagar

Réka munka közben

kr

 

koti réka fotó

 

 

 New Wave Photography @Krakkó

kotireka krakkó kiallitas