Interjú Chris Schwarzwälder-rel

Ismét egy remek bulit tudhatnak maguk mögött azok a szerencsések, akik ellátogattak velünk szombaton az URIMURI-ba. Pure Lust-os barátaink ezúttal a német származású Chris Schwarz-ot hívták meg fellépőnek, aki  páratlan muzsikájával mindenkit egytől-egyig elvarázsolt. Mielőtt fellépett volna, s miután fenséges fogásokkal telítettük bendőnket – amiért köszönet a Baldasztis srácoknak – készítettünk vele egy rövid interjút, melyet alább olvashattok. 

Mióta foglalkozol zenével?

A zene szeretete már egészen kiskoromban kezdődött. Volt otthon egy zongoránk amin magamtól tanultam meg játszani, mert nem volt pénzünk tanárra és a szüleim is nagyon elfoglaltak voltak. Minden nap 5-6 órára leültem a zongora elé és mivel abban az időben még nem tudtam kottát olvasni, gondosan lejegyzeteltem a hangjegyeket, és próbáltam azokat lejátszani. Hasonlóképp voltam a gitárral is.

15 évesen kezdtem foglalkozni a keveréssel, de akkoriban még hip-hop bulikon és csak hobbi szinten zenélgettem. Később több évig dolgoztam séfként különböző éttermekben, szóval nem a fellépéseken volt a hangsúly, habár ez viszonylag hamar megváltozott. Egyre inkább előtérbe került az életemben a zene és elkezdtem komolyabban foglalkozni vele. Először csak PC-n, Fruity Loop-on kezdtem a keverést, aztán áttértem az Ableton használatára. Felhasználóbarát a kezelőfelülete és ezt szoktam meg, úgyhogy a mai napig használom, pár év alatt pedig el is sajátítottam minden csínját-bínját.

chris_schwar01-600x399

Mikor tudatosult benned hogy nem csak hobbi szinten szeretnél a zenével foglalkozni?

Tulajdonképpen a kezdetektől bennem volt a dolog és reménykedtem, hogy egyszer a zene lesz a hivatásom, már akkor is, amikor még csak hip-hop-ot játszottam. Az évek során körbeutaztam Németországot, ez alatt az idő alatt rengeteg bulin és koncerten megfordultam. A kezdetekben nagy szerepet játszott a szkreccselés, s hogy őszinte legyek mind a mai napig imádom csinálni. Talán azért is kezdtem hip-hoppal, mert abban a stílusban van erre a legnagyobb lehetősége az embernek.

Pár év után azonban már nem igazán éreztem otthon magam ebben a világban, mondhatjuk úgy is, hogy kinőttem belőle. Lényeg a lényeg, körülbelül húsz évesen kezdtem el house és techno bulikra járni, ami gyökeresen megváltoztatta a bulikról alkotott addigi képemet. Hihetetlenül magával ragadott az underground partik hangulata, a közönség, a pattogó ütemek, úgy ahogy van az egész. Több lehetőséget láttam ebben a zenében, ugyanakkor a közönség is sokkal nyitottabb és szimpatikusabb emberekből tevődött össze, legalábbis én így éreztem. Az évek folyamán egyre jobban kezdtem megkedvelni a deep-house-t, ami ugyebár jóval kifinomultabb ütemeket, és különlegesebb hangzásvilágot hordoz magában, így engem is végleg magába szippantott. Tehát ha jobban belegondolok, az elektronikus zene tette rá nálam az i-re a pontot.

Mennyi idődet veszi el manapság a zenekészítés?

Igazából nálam ez eléggé rendszertelen. Előfordul, hogy két hónapig egyáltalán nem foglalkozom ezzel, aztán egyszer csak elkap az ihlet és több hétig megállás nélkül zenét írok. Ilyenkor általában napokig ki sem mozdulok az otthoni stúdiómból, rendelek valami kaját és belevetem magam a munkába. Habár nem nevezném munkának, hiszen imádom ezt csinálni. Pont nemrégiben történt, hogy huzamosabb ideig nem írtam zenét, viszont amint hazajöttem a Buenos Aires-i fellépésünkről, nekiálltam alkotni. Annyi pozitív töltetet adott az a pár nap, hogy három track-et is csináltam rövid időn belül. Szóval nálam ez több mindennek a függvénye.

Mira&Chris

Milyen a kapcsolatod a többi dj-vel? Előfordul, hogy közösen írtok zenét?

A Sasomo kiadóhoz tartozó srácokkal sokat dolgozok együtt manapság és elmondhatom, hogy nem csak kollégák, de a barátaim is. Nu-t például még Frankfurtban ismertem meg több mint tíz éve, úgyhogy mondhatni régi a kapcsolatunk. Mira-val pár éve találkoztam először, de olyan mintha már ezer éve ismernénk egymást. Szerencsére mind nagyon közel is lakunk egymáshoz Berlinben, szóval napi szinten tartjuk a kapcsolatot. A rengeteg elfoglaltság miatt sajnos nem mindig adódik lehetőség személyes találkozásra, de egy-két havonta azért sikerül. Ilyenkor többnyire vacsorapartikat szervezünk, különleges fogásokkal, finom borokkal, ahogy azt kell. Nagyon szeretjük a hasunkat (nevet). Egyébként régebben Nu is dolgozott séfként, úgyhogy valóban sajátos gourmet esteket szoktunk tartani.

Persze nem csak a konyhában töltünk együtt sok időt, hanem a stúdióban is. Nu-nak sok tapasztalata van ilyen téren, Mira viszont nemrég kezdte elsajátítani a zeneírás rejtelmeit, szóval neki még elkél némi segítség, de nagyon jó érzéke van hozzá. Nagyon örülök, hogy ilyen társaságban tölthetem a mindennapjaimat, szinte olyanok vagyunk, mint egy család.

Vannak közös fellépéseitek is?

Igen. Mostanában Mira-val B2B-ezünk a legtöbbet, múlt héten például Buenos Airesben játszottunk együtt, ahogy már említettem. Szerintem ahhoz, hogy többen is fel tudjunk lépni egyszerre külföldön, csakis egy nagyobb hangvételű, többnapos rendezvény tudna helyet biztosítani, hiszen egyre többen vagyunk a kiadónál. Ettől eltekintve mi mégis úgy vagyunk vele, hogy a jövőben több közös, külföldi fellépést kéne csinálni, hisz nekünk is jobb ismerős társasággal járni a világot. Meglátjuk mit hoz majd a jövő.

Chris&Nu

Szerinted mi a különbség a dél-amerikai és az európai partikultúra között?

Az a benyomásom, hogy Dél-Amerikában még nincs annyira kiforrva ez a stílus, mint nálunk, de rohamosan fejlődik. Pár év, míg egy-egy zenei stílus ’átjut’ a tengerentúlra és vica versa. Arrafelé is vannak nagyszabású rendezvények több ezer emberrel, de ott inkább a technon van a hangsúly, olyan fellépőkkel, mint Ricardo Villalobos vagy Richie Hawtin. Persze ott is szerveznek deep-house bulikat, viszont nem mozgat meg annyi embert, mint Európában. Berlinben például heti rendszerességgel találhatsz olyan partikat, mint mondjuk nálatok a Pure Lust, mert van rá igény. Ennek ellenére a múltkori buli is leírhatatlanul jó volt, óriásit dob a hangulaton a latin-amerikaiak mentalitása. Szerintem hatalmas potenciál van a kinti partikban, elég, ha csak a helyszínt nézzük: lenyűgöző a természet, csodálatos az óceán, és mintha a levegőben is lenne valami különleges. Egészen egyedi élményt ad az embernek.

Hol fogsz mostanában fellépni?

A közeljövőben lesz jó néhány berlini fellépésem, június közepén pedig Párizsba megyek. Júliusban egy amszterdami és egy norvégiai fesztiválra vagyok hivatalos, plusz tervbe van véve egy kolumbiai fellépés is a nyár végére, de ez sajnos még nem 100%. Ha jól emlékszem Nu megy majd Észak-Amerikába turnézni, és valószínűleg Berlinben is fogunk csapni egy hatalmas bulit, mivel ekkortájt fog megszületni a második gyermekük. Jövőre Mira-val mindenképpen szeretnénk újra ellátogatni Brazíliába és Peruba.

Mira&Chris02Nu&Mira

Végezetül pedig, mik az első benyomásaid Magyarországról? Meséltek rólunk a többiek?

Kijöttetek értem a reptérre, van hol aludnom és mindjárt kipukkadok annyira tele van a hasam, úgyhogy nem panaszkodhatok (nevet). Na de komolyabbra fordítva a szót, remekül érzem magam és már alig várom, hogy játszhassak nektek. Noha nem sok mindent láttam eddig a városból, nagyon tetszenek a régi stílusú épületek és az emberek is szimpatikusak. Mindenképp szeretnék visszajönni, akár turistaként is.

Mira és Nu is hasonlóképp vélekedett, nagyon jól érezték magukat és azt mondták, hogy én is imádni fogom. Külön kiemelték, hogy mennyire finom és ízletes a magyar konyha, a pálinkáért pedig egyenesen odáig voltak. De azért szóltak, hogy vigyázzak vele, hehe.

Hálás vagyok, hogy itt lehetek, köszönöm a meghívást!

————————————————————————–

A bulit követő napon Chris elmondta, hogy nagyon jól érezte magát, tetszett neki a magyar közönség és szívesen visszalátogat a jövőben. Egyébként – ahogy azt hiszem legtöbbünket – őt is rendesen megviselte az este, úgyhogy kissé másnaposan, de kétségkívül pozitív élményekkel távozott hazánkból.

A Pure Lust és az Urimuri következő bulija július 27-én kerül megrendezésre, melyen szintén a Sasomo kiadó egyik tehetségével találkozhattok majd, mégpedig Nico Stojan-nal. Chris azt mesélte róla, hogy nagy világutazó és hatalmas partiarc a srác, így feltehetőleg benne sem kell majd csalódnunk. Részletesebb infót későbbi írásunkban olvashattok róla.

blatti&chris

 

by Krisz