Summer Heights Gimi – Méltatlanul hanyagolva

Chris Lilley legújabb sorozatáról, az Angry Boys-ról már írtunk, ellenben a 2007-ben készült, 8 részes ál-dokujáról még nem esett szó. Eljött hát az ideje, egy kis hájpnak!

A Summer Heights High-t már évek óta sugározza a magyar HBO, ám mivel csak késő esti időpontokban vetítik, nem sok ember ismeri. E sorok írója is egy álmatlan éjszakán lelt rá erre a hihetetlen agymenésre, és azóta is hatalmas rajongója Chris Lilley eddigi alkotásainak (We Can Be Heroes – 2005, Summer Heights High – 2007, Angry Boys – 2011).

A Summer Heights High egyfajta görbe tükröt állít korunk tizenévesei elé, illetve kiparodizálja a világ talán összes középiskolájában jelenlévő klikkesedést és osztályharcot. Lilley három karakterének nem éppen zökkenőmentes mindennapjait követhetjük nyomon, ál-dokumentum (mockumentary) formában.
A cikk alján mindegyikükről találtok képet és rövid ismertetőt! Érdemes vetni rájuk egy pillantást, ugyanis az Angry Boys szereplőihez hasonlóan, itt is példátlan részletességgel kidolgozott, és szerethetően ’beteg’ karakterekkel találkozhatunk.

A forgatás több mint fél évig zajlott egy létező ausztrál gimnáziumban, minekután a legtöbb mellékszereplőnek, semmi köze a színészethez. A diákok túlnyomó többsége tehát saját magát játssza, csakúgy, mint az igazgatónő és a tanárok egy része is. Ennek köszönhetően, számos jelenet olyan hitelesre, és kis híján zavarba ejtőre sikeredett, hogy az valami zseniális.

Mivel az HBO-n sajnos csak magyar szinkronnal tekinthető meg, Chris Lilley egyedülálló hangját pedig nem hogy vétek, de lehetetlenség élethűen ’visszaadni’, bátorkodtam elkészíteni az epizódokhoz a magyar feliratot. Így remélhetőleg a közeli cimborákon kívül, még több illetővel sikerül megszerettetnünk, ezt a méltatlanul elhanyagolt remekművet!  Trailer

Akik kedvelik a hasonló formátumokban (Office, Parks and Recreation, Modern Family) fellelhető, néhol már-már a jó ízlés határait feszegető, kínos humort, azoknak mindenképpen a figyelmébe ajánljuk!

 

 

Karakterismertetők:

Ja’mie King: Az irritálóan tökéletesnek tűnő Ja’mie, egy puccos magán suliból érkezik Summer Heights gimibe, hogy egy cserediák program keretein belül eltöltsön ott egy szemesztert, és megtapasztalja, milyen egy (az ő szavaival élve “puttó”) állami suliban tanulni. A lány mindenkit lenéz, finoman szólva is felszínes, sznob és megalomániás tulajdonságokkal rendelkezik, így azon nyomban megtalálja a közös hangot a suli legkúlabb csajaival. BFF.   /Ja’mie karaktere egyébként a We Can Be Heroes-ban mutatkozott be először./

 


Jonah Takalua: A 13 éves, tongai származású rosszcsont srácnak, ez lesz a harmadik sulija, ugyanis az előző kettőből kirúgták: az egyikben felgyújtotta diáktársa szekrényét, a másikban pedig egy péniszt rajzolt az igazgató kocsijára. Nem tud olvasni, kedvenc időtöltése a graffitizés, break-tánc a haverokkal, és a kisebb gyerekek állandó szívatása. Jó néhány tanárral hadilábon áll, igen szókimondó kölyök.

 


Mr G: Hellen ’Greg’ Gregson 37 éves, az iskola drámatanára. Egész életében a színészetnek, a táncnak, és a zenének élt, imád szerepelni. ’Kissé’ nőies, nárcisztikus pacák, saját bevallása szerint, ő a diákok kedvence. Miután ecstasy túladagolásban meghal egy tanuló, elhatározza, hogy színpadra viszi a tragédiát, és ír belőle egy musical-t….. !?    /Ausztráliában annó egyébként hetekig vezette a slágerlistákat a musical egyik betétdala, (a zenét is ő kreálta), továbbá rengeteg mix is készült belőle. A DVD extráin található egy videó, amit a rajongók csináltak, ITT megtekinthető/.

 

»»»»»»    CHRIS LILLEY FOR PREZ!    «««««

 

 

 

Photos:

HBO
IMDb
Flickr