Art Market Budapest

Rekordszámú jelentkezés érkezett Közép- és Kelet- Európa elsőszámú és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárára, így az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest október 3-6. között különleges művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában.

A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész több ezer alkotását teszi láthatóvá és hozzáférhetővé. Az Art Market Budapest 2019-ben Oroszország kortárs képzőművészetét helyezi a figyelem középpontjába az ART.RUS elnevezésű fesztivál keretében. A vásár nemzetközi jelentőségű kísérőprogramjaként a világhírű olasz Michelangelo Pistoletto
Harmadik Paradicsom elnevezésű többnapos programját is elhozza Budapestre. Magyarország és Közép-Európa művészeti értékei továbbra is külön hangsúlyt kapnak, csakúgy, mint a fotóművészet, hiszen a vásár társrendezvénye, az Art Photo Budapest továbbra is Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szentel a népszerű művészeti
ágnak.

ART.RUS fesztivál: a vásár díszvendége Oroszország
Az Art Market Budapest Közép- és Kelet- Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként és a régió kortárs képzőművészetét
fókuszba helyező jelentős nemzetközi platformként feladatának tekinti, hogy a volt szocialista országok magas minőségű művészeti tartalmait a szakma és a széles közönség előtt gazdag választékban tegye hozzáférhetővé. Oroszországra részben ezért esett a választás, részben pedig azért, mert a rendkívül gazdag és színvonalas orosz kortárs képzőművészeti élet jelenleg a világ kiállítóhelyein és művészeti vásárain méltatlanul alulreprezentált, így az jelen pillanatban Oroszországon kívül csak Budapesten lesz látható ilyen széles választékban.

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén mintegy 50 orosz művész alkotásai lesznek láthatóak, köztük olyan sztároké, mint például az AES+F és a Blue Noses művészcsoportok. A választékból kiemelkedik a világ legismertebb kortárs oroszországi alkotója, a legendás Oleg Kulik, aki a vásáron a Velencei Biennálét is megjárt látványos fotósorozata mellett személyesen is megjelenik, és kifejezetten az Art Market Budapestre készített performanszával teszi még különlegesebbé a programot.

AES+F

A fesztivál eseményei közül kiemelt figyelmet érdemel az orosz művészeti szcéna sztárjait nemzetközi magángyűjteményekből készült válogatás formájában felvomultató COLLECTING RUSSIAN című tárlat (A38), és a Kiscelli Múzeumban egyrészt a szentpétervári Rosphoto fotóművészeti központ kollekciójából összeállított kiállítás, másrészt a feltörekvő művészgeneráció kimagasló alkotója, Ivan Plusch szólókiállítása.

MICHELANGELO PISTOLETTO: Third Paradise Budapest 2019

Michelangelo Pistoletto valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak, egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain. A mester 1998-ban Cittadellarte – Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

A Cittadellarte az Art Market Budapest partnere annak a nemzetközi jelentőségű programnak a létrehozásában, amely THIRD PARADISE BUDAPEST 2019 címen fesztiválszerű, komplex kiállítás- és programsorozat keretében a művészet eszközül hívásával az emberi létezés és az urbánus lét fenntarthatósága, a környezet állapotának megőrzése kérdéseit dolgozza fel. Az E:On jelentős nemzetközi Energy Globe Gálájához is kapcsolódó, a vállalat által támogatott nagyszabású program keretében Budapestre érkezett Pistoletto világszerte ismert nagyméretű alkotása, a Harmadik Paradicsom szimbólumaként is ismert „újraegyesített” alma (The apple made whole again), amely az Art Market Budapest ideje alatt a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előterében tekinthető meg.