Art Market Budapest 2014 – Sajtótájékoztatón jártunk

2014. október 9 – 12. között látogatható az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti kiállítás és vásár, amely a kelet-európai régió vezető kortárs vására és Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján kiderült, hogy idén, a már negyedik alkalommal megnyíló seregszemle új elemekkel bővül: az Art Photo Budapest elnevezésű kiállítási szekcióval, lesz Szoborpark és Európa kulturális fővárosát, Berlint látják vendégül. Az ingyenesen látogatható kiállítás minden kultúrára éhezőnek kötelező!

Az eddigi sikerek, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés alapján a szervezők a korábbiakat is meghaladó mennyiségű látogatót, mintegy 20 ország közel 100 kiállítóját várják az esemény négy napja alatt: a vásár idejére Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik vonzó kulturális célpontjává válik majd. A szervezők a kiállítás kapcsán több mint 70 kiegészítő programot hoznak létre, ráadásul az Art Market Budapest idén első alkalommal az új arculattal és koncepcióval jelentkező CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere.

A közel 6.000 négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás mintegy 500 művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget.

art market 2014 sajtótájékoztató
Art Market Budapest 2014 – Sajtótájékoztató

ART PHOTO BUDAPEST – ÚJ FOTÓMŰVÉSZETI FŐVÁROS

Az Art Market Budapest keretében idén  útjára induló ART PHOTO BUDAPEST szekció, Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeznek bemutatni és népszerűsíteni a szervezők.

Az ART PHOTO BUDAPEST a tíz országból érkező kiállítók jóvoltából már az első évben teljes kiállítási csarnokot, a Millenáris D épületét tölti meg magas színvonalú, máshol nem látható fotóművészeti tartalommal. A kiállításon a számos európai országból érkező galériák és Magyarország valamennyi jelentős fotóművészeti intézménye mellett többek között részt vesz a zágrábi Marinko Sudac Gyűjtemény, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb avantgárd művészeti magángyűjteménye és a luxemburgi székhelyű Európai Fotóhónapok Szövetsége is.

Október 11-én a szervezők szakmai napot szentelnek a témának, amelynek könyvbemutatóból és kerekasztal-beszélgetésekből álló programjára többek között a kelet-európai régió számos jelentős szakértője, köztük a belgrádi és a zágrábi művészeti akadémiák, a pozsonyi Fotográfusok Háza, az olmützi Modern Művészeti Múzeum fotógyűjteménye, a ljubljanai Photonic Moments fesztivál és más intézmények vezető képviselői érkeznek Budapestre.

BERLIN VENDÉGVÁROS – BERLinBUDAPEST FESZTIVÁL

Az elmúlt évek sikeres gyakorlatát követve a vásár ebben az évben is kiemelt témát választ és Berlin, a legizgalmasabb európai főváros „vendégszereplése” jelent különleges csemegét. Több száz négyzetméteren nyolc kiállítási standon mutatkozik be Berlin színes művészeti élete, ahol idén a legnagyobb kiállítási standot is berlini kiállító, a város galériái között meghatározó szerepet játszó Tammen & Partner foglalja el.

Az október 10-i Berlin Nap eseményei között berlini és budapesti streetart művészek performansza keretében sor kerül a „Berlini Fal újrafestésére”, de a témának szentelt beszélgetések keretében akár a Berlini Galériák Szövetsége igazgatójával is személyesen találkozhatnak az érdeklődők.

A képzőművészeti tartalomhoz a vásár minden napján zenei és szórakoztató programok kapcsolódnak, az eseménysorhoz olyan népszerű budapesti helyszínek csatlakoztak, mint a Spíler, a Telep (Einfach Berlin), a Brody Studios vagy a Szimpla.

sCULTURE  – SZABADTÉRI SZOBORPARK 

sCULTURE elnevezéssel az Art Market Budapest külön kiállítási programot szentel a szobrászatnak annak érdekében, hogy a művészetbarátok és gyűjtők körében a művészeti ágat külön is népszerűsítse, illetve hogy különlegesen látványos elemmel egészítse ki a vásár egyébként is rendkívül komplex kiállítási anyagát.

A programhoz kapcsolódva már szeptember 30-tól a vásár október 12-i zárásáig látványos szoborpark várja a Millenáris parkjába látogatókat.

art market budapest 2014 sajtó

PROGRAM

NYITVA TARTÁSI IDŐ: mindennap 11.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva, illetve a pénteki napon (22 óráig) meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat.

KIÁLLÍTÓK LISTÁJA