Dunapest fesztivál

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális fesztivál valósul meg június 16-19. között Budapesten Dunapest néven. A dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban.

A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

Pár program amiből csemegézhettek:

Közösségi hajóépítő workshop / Dunapest Fesztivál Június 16-19 @ Hullám Csónakház

közösségi hajóépítés_Dunapest

Gondoltad volna, hogy kevesebb, mint 4 nap alatt megépíthető egy igazi kenu? És azt hogy erre akár Te is képes lehetsz? Gyere el másod-, vagy harmadmagaddal a Technika nyitott műhely, az Amatőr Hajóépítők Közössége és a Dunapest Fesztivál közös szervezésében életrehívott első dunai közösségi hajóépítő workshopra és építsd meg saját egyedi hajódat!

Julius Popp Bit.Fall – Dunapest fesztivál megnyitó Június 16. @ Ludwig Múzeum

Az első alkalommal megrendezésre kerülő régiós összművészeti fesztivál a Duna mentén fekvő városok sokszínű kulturális életét, a város és a folyó kapcsolatát helyezi a fókuszába. A Ludwig Múzeum Julius Popp nagyszabású, helyspecifikus installációjával csatlakozik a programsorozathoz.

ludwig múzeum julius popp bit fall_dunapest

Dunapest Friss Hús Duna
Filmvetítés a Duna-menti országok fiatal alkotóinak rövidfilmjeiből
A Daazo – European Short Film Centre négy éve rendezi meg a FRISS HÚS Nemzetközi Rövidfilm fesztivált. Andrasev Nadja, Bucsi Réka, Kárpáti György Mór, Kreif Zsuzsanna, Zétényi Borbála, Reisz Gábor és Szőcs Petra is itt mutatkoztak be, mielőtt a Berlinalén, Cannes-ban, Karlovy Varyban szerepeltek volna.

Dányi Viktória – Nelson Reguera Perez
Egy kézfogás, ami húz és taszít egyszerre, manipulál, de támaszt is nyújt, és még akkor is megtart, ha már rég elengedtük egymást. Dányi Viktória és Nelson Reguera Perez táncosok ebből a mindennap ismételt, rutinszerű gesztusból indulnak ki, és azt járják körül, hogy mi minden rejlik két ember viszonyában. A táncelőadás három fejezetben három különböző variációt mutat fel játékosan és absztrakt módon, a nézőnek szabad asszociációs lehetőséget hagyva.
DUNAPEST RÉSZLETES PROGRAMOK: ITT