MAPPING MEMORY – Zuzanna Janin lengyel képzőművész kiállitása

ZUZANNA JANIN, a Ludwig Múzeum gyűjteményét is gazdagító sokoldalú lengyel művész, a vilniusi nemzetközi kortárs művészeti vásár legjobb művészének járó díj idei nyertese Mapping Memory c. kiállítása június 29-én nyílt meg a Platán Galériában, amely augusztus 18-ig vár minden érdeklődőt.

Kiállításának mottója az emlékezet a történelemben, a múlt közösségi és egyéni újradefiniálása. A múlt képének az emlékezetben való felidézése a létezés fontos eleme – a kiállításra meghívott művész Zuzanna Janin a téma számos különböző aspektusát tárja fel az anyagokkal és technikákkal kísérletezve, abból a célból, hogy kitágítsa a közönséggel folytatott párbeszéd lehetőségét. A művész, az emlékezetet kiindulópontként kezelve, eszközei sokszínűsége és rétegeltsége által annak fizikális és audiovizuális vonatkozásait keresi. Az emlékezet, amelyre oly gyakran támaszkodunk a külvilág megismerésében, a művész mind tényeken alapuló, mind fiktív történeteket képző alkotásaiban szerteágazó és összefonódó szálakat alkot, amelyek egy nagy egészből kiragadott töredék benyomását keltik.A személyes történetek, a családi emlékezet, az idő múlása által ezekben hagyott nyomok, a tapasztalatokon és a valóság megfigyelésén alapuló alkotás, a feledés és emlékezet viszonya az egyénben és a közösségben – ezek a kiállítás fő témái.

Preparing SHAME by artist Zuzanna Janin

Zuzanna Janin, főként a  videóinstalláció és a szobrászat műfajában járja körül a tér, idő és memória kérdéskörét és azok társadalmi vonatkozásait, gyakran építkezve saját életének motívumaiból. Pályáját egy lengyel sorozat gyerekszínészeként kezdte, erre később reflektálva videóinstallációkat is készített, melyeket több országban bemutatott, egy részét az 54. Velencei Biennálén is. 2005-ben nyitotta meg a Lokal_30 kiállítóteret Varsóban, melynek célja, hogy a kortárs művészet szolgálatában különféle projekteknek és szakmai vitáknak adjon otthont. A kezdeményezést az Adam Mickiewicz Intézet és a Lengyel Intézetek támogatják.